Ejderha

Ejderha

Ejderha: Bilgisayarda çalışırken epic müzikleri dinlemeyi seviyorum. Yine bu müzikleri dinlerken fonda bir ejderha gördüm. Ejderhanın duruşu, kanatlarındaki yıpranmalar beni çok etkiledi. O anlarda pirografi yapmak için konu arıyordum. İlk çalışmalarda kendi tasarımlarımdan önce pratik geliştirmek ve detayı bol zorlayıcı resim ararken ejderha karşıma çıktı ve bu resmi pirografi olarak çalışmaya karar verdim.

Resmin orjinali:  Wallpaper by franz666 on Wallpapers.com

Çalışmaya başlamadan önceki hazırlıklar:

İlk yaptığım çalışma Klon Askeri idi. Çalışmaya başlamadan önce eski bir ıhlamur ağacında denemeler yaptım. Sonra havyaların uçlarında eğe ile değişik formlar oluşturdum. Bu çalışmada havyamın sabit sıcaklığı tonlamada sıkıntı yaratmıştı. Tonlama için havyayı hızlı kullanmaya veya bilgisayar fanı ile hava üflemeyi denemiştim. Çok zorlandım. Bu sefer ayarlı ısıtıcı yapmak için araştırma yaptım ve araştırmalarım sonucunda dimmer anahtar ile ısı kontrolu yapabileceğimi öğrendim. Buradan faydalanarak havyamın ısı ayarını yapabilecek istasyonu oluşturdum. Ayrıca geniş yüzey tonlaması için ayrı bir uca gereksinim vardı. Bunun için eski bakır havya ucunu açılı kesip eğe ile eğeledim. Kenarlarına ise çok hafif pah yaptım. Aksi takdirde çok keskin olursa yakma sırasında takılma yapabilirdi. (mavi renkli havya).

Diğer açıdan düz çizgileri takılmadan çekebilmek ve ince detayları yapabilmek için diğer havya ucunu resimdeki gibi şekillendirdim. Ucun kıvrık olması çizgiyi çizerken takılmadan çok rahat çalışmama yaradı. Ayrıca ucun inceden kalına doğru gitmesi havyayı dik durumdan yatık duruma doğru eğdiğimde çizgi kalınlığını arttırarak istediğim gibi ayarlamama yardımcı oldu. Havyayı ters tutarak çok ince detayları da noktasal olarak çalışabildim.

İnce çizgi çizerken havya tutuşum.
Çizgiyi kalınlaştırmak istersem havyayı biraz daha yatık tutuyorum.
Çok ince çalışırken havyayı ters kullandım.
Hafif tonlama yaparken ısı ayarını azaltıp düz ucu kullandım.
Koyu tonlamada ise aynı ucu ısı ayarını arttırarak kullandım.

Sonuç:

Amatörce yaptığım her iki çalışmada (ejder ve klon askerinde) sadece elimdeki mevcut havyaların ucunu düzenleyerek bu kullandım. Fazla uç değiştirme yapma ihtiyacı olmadığı için çalışmamın sürekliliği bozulmadı. Başlangıç olarak bu çalışmalar beni oldukça memnun etti.